Som ni säkert märkt ovan så har jag också fallit för Dukandieten, jag startade den 13/01/2014.
Efter all julmat så kände jag att jag behövde komma i form igen men behövde ny inspiration så jag stack in till bokaffären och fann just Dukandieten.
Det handlar om en proteindiet som skapades för ca 30 år sedan av den franske läkaren Dr Pierre Dukan. Den går i första hand ut på att komma till rätta med sin övervikt för att sedan återgå till “normal” kosthållning. Den är indelad i fyra delar; Attackfasen, Viktminskingsfasen, Konsolideringsfasen och till sist Stabiliseringsfasen.

Attackfasen varar i 3-5 dagar och under de dagarna äter man endast proteiner; hur mycket man vill utav kött (ej gris kött utan bara magert), fisk, skaldjur och ägg. Dessutom får man äta mejeriprodukter med 0% fett. Här handlar det om att snabbt gå ner några kilon i vikt (mycket vatten försvinner) samt bli av med det värsta sötsuget. Var dag ska man äta 1,5 msk med havrekli, jag har bakat goda muffins och kakor som jag äter till frukost (ska se till att komma med alla recept så småningom).
Efter den inledande fasen går man över i själva viktminskningsfasen. Jag har hitintills gått ner ungefär 1-2 kg per vecka, verkar lite snabbt jämfört med andra som talar om 0,5-1 kg per vecka. I denna fas kan man välja om man vill köra 3-5 dagars protein följt utav 3-5 dagar protein + grönsaker, det beror lite på hur du känner att din kropp reagerar.
Jag har valt att köra den snabbaste men jobbigaste vägen; kör 5 dagar i streck med endast proteiner följt av 3 dagar proteiner + grönsaker och sedan 5 dagar enbart proteiner igen…jobbigt men effektivt ;). Denna fas fortsätter du med tills du når mål vikten, perioden kan därför variera beroende på hur många kilon du vill bli av med.
När man väl nått mål vikten så gäller det att börja konsolideringsfasen. Här börjar man med att   introducera kolhydrater igen genom att lägga till fullkorn och äntligen frukt. I den här fasen ska man stanna 10 gånger så lång tid som antal kilon man gått ner. Har man gått ner 10 kilo så ska man alltså stanna här i 100 dagar.

Sista fasen är stabiliseringsfasen, här ska man stanna resten av livet. Det är enkla regler som gäller; 3 msk havrekli per dag, 1-2 liter vatten per dag och det viktigast av allt är att man väljer en dag i veckan då man bara äter proteiner.
Under hela perioden är det viktigt att man rör på sig, motionen är alltid mycket viktig när man vill gå ner i vikt för att undvika att man blir slapp. Dukan säger att man ska ut och promenera i 20 minuter var dag. Jag ser till att vara på gymmet och tar aerobics/fitness pass 4 gånger i veckan vilket hjälper otroligt att få fin form på kroppen.

En av de stora riskerna med den här dieten är för njurarna eftersom man äter så mycket proteiner, undvik helst och prova andra dieter. Det är viktigt att man dricker mycket vatten för att underlätta för njurarna. Jag ser till att alltid ha en flaska vatten med mig överallt för jag är vanligtvis jätte dålig på att dricka.
Jag är ingen expert direkt men har ni några frågor eller nyfikna på något så bara skriv till mig. Tills jag kommer i form så får ni stå ut med lite diet recept men såklart kommer jag att se till att mixa lite för er som är på diet.
Receptet på kakorna som jag ville dela med mig är perfekta till dukandieten, de är tillåtna från första dagen (endast en kaka om dagen i början). Riktigt goda tillsammans med en thé eller kaffet.

Förberedelsetid: 10 minuter + tiden i ugnen
Antal portioner: 4 stycken kakor
Tillåten under: Attackfasen, Cruisefasen, Konsolideringsfasen och Stabiliseringsfasen

Ingredienser:
4 st. ägg
6 stycken sötningstabletter, dietor
1 msk vanilj arom
2 msk vetekli
4 msk havrekli
(3 msk om ni är i attackfasen)

Tillagning:
Värm upp ugnen till 180°C.

Separera äggulan från äggvitan och vispa upp äggvitan och ställ vid sidan om.


Jag har använt mig utav sötningstabletter därför löste jag upp dem i en tesked vatten först och sedan blandade jag ner resten utav ingredienserna; vaniljaromen, äggulan, havre och vetekli.

Rör om smeten ordentligt och till sist blanda sakta ner äggvitan. Klicka ut smeten i muffins formar som ni lagt upp på en plåt och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna på galler innan ni äter dem så att de blir lite knapriga.

Ät dem till frukosten eller som eftermiddags fika, härligt gott tuggtillstånd 🙂

Condividi:

LEAVE A REPLY