Hemmagjord pasta är alltid godare än köpt och inte speciellt krångligt att göra.
Det bästa är att man kan frysa in resterande pastadeg om man inte vill använda allt på en gång. Jag fick en pastamaskin utav min pappa för några år sedan som jag ser till att använda så ofta jag kan. Jag har redan pubblicerat några recept som t.ex. hemmagjorda ravioli fyllda med spenat och ricotta och Fettuccine men idag ville jag göra agnolotti, liknande ravioli fast med en månform. Jag älskar hemmagjord pasta for det smakar förvånansvärt gott.

Förberedelsetid: 1 timme cirka (beror på hur erfarna ni är:)
Antal portioner: cirka 400 g agnolotti (3 personer)

Ingredienser till pastan:
400 g vetemjöl typ 00
2 st. ägg
vatten

Ingredienser till fyllningen:
500 g fattig fisk (marulk stjärt eller liknande)
60 g riven parmesan ost
20 g ströbröd
1 st. lök, vit
1 st. morot
2 st. ägg
1 stjälp persilja
salt och svart peppar

Tillagning:
Häll mjölet direkt på bordet och gör ett hål i mitten och kläck äggen inuti. Vispa först ägget och vispa sedan sakta ihop även mjölet. Ta hjälp av era händer för att arbeta ihop degen, i början är den väldigt smulig men efter ett tag blir det en slät deg, skulle den vara för torr häll på sakta med lite vatten. Jag la degen i min bakmaskin som hjälpte mig att knåda den sista biten.
Kavla ut så att du får en platta ungefär cm. 20×10, kom ihåg att den ska vara tunn. Har du en pasta maskin så blir det mycket lättare. Börja med att köra igenom degen lite på det första läget, sedan viker du degen så den blir lika bred som inmatningen på maskinen.
Kör igenom degen igen, och sedan kan du börja gå ner i maskinens tjockleks lägen ett åt gången. Pudra degen med lite mjöl ibland för att undvika att den klibbar ihop. Kör degen i maskinen tills du har kommit till sista tjockleken, nr. 5. Lägg upp degplattorna på ett mjölat bakbord.
Förbered fyllningen genom att fylla en kastrull med vatten. Lägg i löken och moroten som ni delat upp i mindre bitar och fisken, koka upp och låt koka tills fisken är kokt, cirka 15 minuter.
Ta upp fisken och se till att ni tar bort alla fiskben, den här sorts fisken har inte så många ben, men var noga med att ta bort allihopa.
Lägg upp fisken i en skål tillsammans med den kokta moroten och löken, smula sönder alltihopa och tillsätt den rivna parmesan osten, salt och lite svartpeppar.
Blanda ordentligt röran och lägg sedan upp fyllningen i små högar med hjälp utav en tesked. Se till att ni lägger högarna med ca. 5 cm mellanrum och cirka 4 cm från kanten. Vik sedan ihop och täck med andra sidan utav pastadegen.
Tryck ihop kanterna ordentligt och var noga med att inte ha kvar någon luft mellan pasta arken. Jobba gärna med fingrarna metodiskt runt knytet med fyllning vilket gör att du bättre får ut mer luft. Skär ut runda agnolotti kuddar, likande en halvmåne, med en ravioli sporre eller med en enkel kniv.
Lägg agnolotti kuddarna på en mjölad plåt och låt dem vila medans ni förbereder all pasta.
Nu är det bara att koka upp saltat vatten och i med pastakuddarna, låt dem koka i cirka 10 minuter och server med en god fisk sås som jag gjort eller helt enkelt med lite smält smör och riven grana ost.
Hoppas det smakar!

3 COMMENTS

  1. Jag har alltid velat testa på att göra egen pasta, men det har liksom aldrig blivit av. jag har ingen pasta maskin heller så jag har en aning om att det skulle gå åt skogen, haha.

  2. Nu har jag premiärtestat pasta men jag spar det där med fyllning tills jag blivit mer van! Det blev riktigt gott men jag fick ta ett till ägg i smeten och även lite vatten. Du har kanske ett annat mjöl? Kollade efter durum men det fanns inte i min affär.
    Ha det fint/Karin

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.