Pesto är en sås som man anv änder främs till pastan (allra bäst till pasta sorten Trofie) med ursprung i Italien, Genova. Ingredienserna är riven pecorino, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja, traditionen säger att man ska stöta den i en mortel. Nu finns det en mängd varianter som kallas för pesto, det vanligaste är att byta pecorinon mot Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano. Receptet som ni finner här under är det originella receptet fast jag har använt mig av mixern för att jag ännu inte har en mortel hemma:). Kom ihåg att vitlöken tenderar att bli skarpare i smaken om man använder mixern istället för morteln så använd endast en halv klyfta vitlök.

Förberedelsetid: cirka 15 minuter + 1 dag i kylskåpet
Antal portioner: 1 burk pesto – räcker till circa 600 g pasta

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
4 knippor färsk basilika
1 glas olivolja extra vergine (helst en mild olivolja från Liguria)
3 msk riven parmesanost
3 msk riven pecorino ost
1 msk pinjenötter
en nypa grovt salt

Tillagning:
pesto_1
Nyp av basilika bladen, skölj och torka dem väl. Börja med att mala basilikabladen tillsammans med vitlöken, pinjenötterna och en nypa salt i en mortel eller kör allt i en mixer. Kom ihåg att lägga i lite mindre vitlök om ni använder er utav mixern.
pesto_2
Därefter mal ner osten och till sist häll på olivoljan och rör ihop tills peston blir en jämn och krämig konsistens. Häll i peston i en burk och låt den stå i kylskåpet i ett dygn.
pesto_3
Råd: Arbetet med peston måste ske snabbt för att undvika problem med oxidation.
pesto_4
Hoppas ni gillar det!

Condividi:

LEAVE A REPLY