Eftersom jag lyckats baka både pizza och bröd hemma så blev jag nyfiken på att göra en Focaccia hemma i Söndags att ha till vår kvällsmat. Focaccia är ett vitt bröd, liknande pizza fast högre, och normalt är den täckt med olivolja, salt och rosmarin. Här i Italien så säljs den i varje italienskt bageri. Om man vill sa kan man även förbereda den med någon slags fyllning men till kvällsmat ikväll så ville jag göra en enkel med endast lök. Den blev helt perfekt, luftig och mjuk, helt enkelt supergod, här under hittar ni receptet.

Förberedelsetid: cirka 2,5 timmar
Antal portioner: cirka 1 ugnsplåt

Ingredienser:
310 ml fingervarmt vatten
1 msk olivolja extra vergine (virgin)
1 tsk salt
1 tsk socker
180 g vetemjöl
300 g durumvete mjöl
12,5 g jäst

Tillagning:
Om ni vill använda er Bakmaskin som blandare och till jäsning så lägg i ingredienterna i bakmaskinen enligt ordningen som skrivits ovanför och sedan trycker ni på programmet som motsvarar cirka 1 timme och 30 minuter.
focaccia_1
Utan bakmaskinen; Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, salt, socker, olja, vetemjölet , durumvetet och arbeta samman till en smidig deg. Jag fuskade som vanligt med min bakmaskin som blandare:) Låt degen jäsa i en timme med en fuktig handduk ovanpå. Arbeta degen smidig på det mjölade bakbordet med era händer och lagg upp den på er ugnsplåt som ni redan smort in ordentligt med olja. Låt den vila/jäsa i en halvtimme. Blanda ihop lite vatten och olja i en skål och pensla över ordentligt på Focaccian, se till att den blir riktigt blöt, mer ni penslar destu mjukar kommer den att bli!
focaccia_2
Med era fingertoppar gör små hål in i degen och sedan strö över med salt. Grädda den i mitten på 220° i circa 20 minuter. När focaccian är färdiggräddad och avsvalnad skärs den i bitar och äts som den är. Buon appetito!

Se även Focaccia med Lök; Pizza Focaccia; Focaccia Special allihopa lagade med den här degen som basrecept.

LEAVE A REPLY

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.